Ενεργειακή Ασφάλεια και Ανεξαρτησία: Η Ελλάδα Μπορεί και Πρέπει να Δράσει Άμεσα
Με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του πρακτορείου Reuters [1] για την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία τον Αύγουστο καταγράφηκε ως 12 φορές υψηλότερη από αυτή στις σκανδιναβικές χώρες, είναι σαφές ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο ενεργειακό μοντέλο. Παρά τη δαπάνη 11 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2021 σε ενεργειακές επιδοτήσεις, οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς, ενώ το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης παραμένει άλυτο.
Η Ελλάδα, διαθέτοντας πλούσιους φυσικούς πόρους, έχει τη δυνατότητα να στραφεί σε λύσεις που εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρώπη.
- Εξορύξεις Υδρογονανθράκων: Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια. Η ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας για την Ευρώπη [2].
- Έργα Αντλησιοταμίευσης: Η επένδυση στην κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης, τα οποία συνδυάζουν υδροηλεκτρική ενέργεια και αποθήκευση, αποτελεί βιώσιμη λύση για τη διαχείριση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (μείωση περικοπών). Τέτοιες υποδομές μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ευελιξία και να μειώσουν την εξάρτηση από το (μέχρι στιγμής εισαγόμενο) φυσικό αέριο [3].
Οι επιδοτήσεις, όσο αναγκαίες και αν φαίνονται σε περιόδους κρίσης, δεν αποτελούν μόνιμη λύση. Αντιθέτως, οι επενδύσεις σε δομικές ενεργειακές υποδομές και η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων είναι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση φθηνής και αξιόπιστης ενέργειας.
Ας αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Ας κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνιστή στην Ευρώπη.
[2] https://nikh.gr/nea/339-to-energeiako-provlima-tis-evropis-kai-oi-theseis-tis-nikis