ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιβάλει “τάξη στον οίκο της” - Μαρία Μαγγίνα
Της Μαρίας Μαγγίνα, υποψήφιας Ευρωβουλευτού της ΝΙΚΗΣ
Η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει κρίσιμο ζήτημα για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και την κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ασκεί σοβαρές πιέσεις στα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, όπως η ανάπτυξη διαφανών αγορών, η στήριξη των αγροτών, η ενίσχυση της αειφορίας και η μείωση του κόστους ενέργειας.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με υψηλό δείκτη ακρίβειας στα τρόφιμα, με τις τιμές να είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Σύμφωνα με την έκθεση των Financial Times, η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση αμοιβών από το 2008 έως σήμερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Έτσι έχουμε οδηγηθεί σε μια δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση της φτώχειας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε κατά 1.046 ευρώ το 2022, και οι Έλληνες έχασαν περίπου το 25% της αγοραστικής τους δύναμης. Έρευνα της PeopleCert και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι τα 2/3 των καταναλωτών δαπανούν το 90% του εισοδήματός τους για βασικά αγαθά, ενώ πολλοί αισθάνονται ανασφάλεια και θυμό.
Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιβάλει “τάξη στον οίκο της”. Η αισχροκέρδεια δεν έρχεται στην Ελλάδα μόνο από τις πολυεθνικές της ΕΕ, αλλά από όλον τον πλανήτη από τις ΗΠΑ έως την Άπω Ανατολή. Τα καρτέλ κάνουν πάρτυ στην Ελλάδα. Ακόμα και τα κυκλώματα εντός Ελλάδος αισχροκερδούν τόσο με τις τελικές τιμές, όσο και πιέζοντας τις τιμές των αγροτών οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες, αλλά ταυτόχρονα δίνει προνομιακές τιμές σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους. Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα εντός ΕΕ, αυξάνοντας το κόστος των μεταφορών. Επιπλέον, οι τράπεζες προσφέρουν χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και υψηλούς τόκους χορηγήσεων, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Κοινώς, γίναμε οι φτωχότεροι όλων των λαών τα τελευταία έτη, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τυρβάζει για την ευημερία των αριθμών.
Εμείς στο Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ προτείνουμε τη στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και την ενίσχυση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα για τη μακροχρόνια διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και τη μείωση των τιμών των τροφίμων. Συνοψίζοντας, η αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα απαιτεί συντονισμένη προσέγγιση, οικονομική στήριξη, προώθηση βιώσιμης γεωργίας και ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά. Ως μελλοντική εκπρόσωπος των Ελλήνων στην Ευρωβουλή, δεσμεύομαι για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών προκειμένου να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών και να διασφαλίσουμε τη διατροφική μας ασφάλεια, προωθώντας λύσεις που θα φέρουν σταθερότητα και ευημερία.